Zelenější život

JÍŠ MASO A MLÉČNÉ VÝROBKY? JSI IGNORANT, KTERÝ VEDE PLANETU DO ZÁHUBY

Proti veganství jako takovému nic nemám, je ale potřeba rozlišit takové to upřímné a opravdové veganství od toho módního. Ti rádoby strašně zdraví a ekologičtí vegani, kteří nedělají nic jiného, než že si fotí na instagram veganskou zmrzlinu a předražené ovocné šťávy od velkých řetězců v plastovém kelímku s brčkem, všude jezdí autem, každý rok si kupují nový iphone, objednávají si na něj kryty z aliexpressu a všem cpou to, jak je veganství jediná správná cesta, která spasí tuhle planetu, mi vážně leží v žaludku. Poslední dobou se s tímhle trendem být veganem, protože to teď zkrátka letí a neakceptovat jakýkoliv jiný způsob stravování, setkávám čím dál častěji. Včera večer jsem pak na instagramu našla příspěvek, který byl pro mě opravdu už takovou tou poslední kapkou. Psalo se v něm o tom, jak není normální v 21. století konzumovat maso a mléčné výrobky, že to patří do doby kamenné, jací jsou konzumenti těchto potravin ignoranti, vedou planetu do záhuby a vůbec nemyslí ekologicky. Původně měl být tento článek rozhořčenou reakcí na daný příspěvek, nakonec jsem se ale rozhodla vyspat se z toho, nasbírat si o této problematice co nejvíce informací z trochu odbornějších zdrojů a vrátit se k psaní ráno.

Na začátek bych měla asi zmínit to, že sama nejsem ani veganka, ani vegetariánka. Vegetariány obdivuji, vegany akceptuji. Jím maso, mléčné výrobky, všude se dopravuji hromadnou dopravou, podporuji lokální podnikatele, nepoužívám igelitové sáčky ani tašky, na nákupy si nosím své látkové, oblečení ráda nakupuji v sekáčích, věci, co již nepotřebuji, se snažím poslat dál k novým majitelům, nechodím do velkých řetězců typu KFC, Mcdonald’s, Starbucks, nekupuji si kosmetiku testovanou na zvířatech, nepoužívám šampony, snažím se minimalizovat svůj odpad, případně třídit. Přijdu vám jako ignorant, který vede planetu do záhuby?

Maso jako takové mám sice ráda, ale poslední dobou ho konzumuji čím dál tím méně, možná to jde ruku v ruce s tím, jak čím dál tím více přemýšlím nad minimalismem, zero waste, naší planetou, flákota masa na talíři mi zkrátka nedělá tak dobře jako dřív. Maso jako takové mi stačí konzumovat dvakrát týdně, poslední dobou preferuji spíš bezmasá jídla (jen ten plátek šunky na pečivu si zkrátka nedokážu odpustit). Mým problémem je spíše nadměrná konzumace mléčných výrobků, ráno bez bílého jogurtu si snad už ani nedokáži představit. Na druhou stranu se ale snažím si jogurty dělat doma sama pomocí mléčných bakterií, takže zas tak hrozné to se mnou v tomto ohledu také není. Vajíčka nejím vůbec, v obchodech však pravidelně nakupuji sýr a tvarohy.

Proč je to ale vlastně takový problém? Maso a mléčné výrobky jsou přece stále ještě pořád podle většiny výživových odborníků jednou z hlavních složek zdravé a vyvážené stravy. No, problémem je to, že lidé jsou nenasytná hovada… pardon. Produkce masa i mléčných výrobků je šíleně vysoká a to zanechává dopady na životním prostředí. Hospodářská zvířata (hlavně tedy skot) vyprodukují až 37% světových emisí metanu. Skleníkových plynů vyprodukují více než veškerá světová doprava dohromady. Nejde jen o samotná zvířata, započítáno do toho je i kácení lesů, které ustupují pastvinám, výroba a přeprava krmiv a hnojiv, zplodiny zemědělských nástrojů,… To je věc, nad kterou je určitě potřeba se v dnešní době, kdy všichni upozorňují na klimatickou změnu, zamyslet. Je ale opravdu řešením vyzývání k tomu, abychom všichni hromadně přešli na rostlinnou stravu?

Já osobně si myslím, že odpověď na tuto otázku zní NE. Rozhodně je důležité nějakým způsobem konzumaci těchto potravin omezit, nepotřebujeme mít přeci každý den na talíři steak, vždyť to ani není zdravé… Sama vím, že vegetarián ze mě jen tak nebude, mnohem sympatičtější mi je však flexitariánství. Zařadit do svého jídelníčku i bezmasou stravu a zajímat se o původ živočišných produktů, které nakupujeme, asi každý z nás bude mít lepší pocit, když daný produkt nebude z velkochovu, ale z nějaké menší lokální farmy. Kromě nějaké ekologické stopy je totiž důležitá i nějaká humánní stránka – velkochovy a násilí na zvířatech rozhodně není něco, co bych chtěla podporovat.

Ráda bych také zmínila to, že ta živočišná produkce je tak vysoká, protože po ní je zkrátka poptávka, pokud všichni hromadně přejdeme na rostlinnou stravu a zvýší se po ní poptávka, také to nebude zrovna ekologické… ono je ve finále celkem jedno, jestli budeme kácet lesy kvůli pastvinám nebo polím, které ještě chemicky posypeme a znemožníme tam tak později růst jakékoliv jiné plodiny. Dobrým příkladem je třeba sója nebo avokádo… Milí veganští pozéři, jejichž jedinou odpovědí na vše je sója, vězte, že ona sója není nic zdravého a rozhodně ne ekologického. Zkuste si o ní někde nastudovat, určitě se nevyhnete pojmům jako geneticky modifikována, chemicky ošetřována, dovoz z Jižní a Severní Ameriky, Roundup. Doufám, že narazíte i na příběh sedmdesáti tisíc rodin z Paraquaye, které během jednoho roku musely opustit své domovy právě kvůli sóje. Já osobně mám třeba konzumaci sóji od doktorky zakázanou, potlačuje totiž funkci štítné žlázy, s kterou mám problémy (stejně jako cca každý dvacátý člověk na světě). A až si příště budete dopřávat avokádový toast, zkuste si vzpomenout na obrovskou spotřebu vody, kterou pěstování avokáda provází. Je potřeba neuvěřitelných 272 litrů vody na vypěstování dvou středně velkých plodů. Ano, až tak velké množství vody, milí eko spasitelé.

Vykašlete se prosím na všechny tyhle veganské nesmysly, co jsou trendy, protože vypadají dobře na instagramu. Když už vegan, tak s rozumem a s co nejpřirozenější stravou, pak je to v pořádku. A pokud vám prostě stejně jako mně maso chutná, určitě ho nenahrazujte blbostmi jako je rostlinný burger a podobné nesmysly, kterými si velké korporace, které mají do zdravého životního stylu a ekologického smýšlení daleko, snaží nahrabat peníze. Nezapomínejte také na to, že tu kravku nebo slepici můžete chovat téměř kdekoliv, rostliny ale vyžadují určité podmínky, proto jsou rostlinné výrobky mnohem častěji dovážené než ty živočišné. To je další faktor, který byste měli zvážit, pokud se hodláte přejít na rostlinnou stravu jen z toho důvodu, že je to ekologičtější.

Konzumaci snižovat, ne zakazovat. A hlavně nikoho neurážet kvůli tomu, že se rozhodne dopřát si maso nebo jogurt. Nebo přesně naopak, nikoho neurážet, protože se rozhodne zbytek života být o tofu a luštěninách.

Hlavně neplýtvat jídlem. Když už ta zvířata umřela kvůli tomu, aby byla snědena, ať jsou alespoň doopravdy snědena, ale ať nekončí v odpadkových pytlech. Plýtvání jídlem je šílená věc celkově, nejde jen o živočišné produkty. Víte, kolik jídla denně vyhazují všechny ty velké fastfoodové řetězce, restaurace, kavárny,… Sama pracuji v kavárně, a když vidím, kolik jídla po zavíračce vyhazujeme, je mi z toho opravdu smutno.

Myslete na svoje zdraví, myslete také trochu na planetu a pokuste se jí ulehčit, bude vám za to vděčná.

Lesoholka
<p>Jsem jen další ze sedmi miliard duší na tomto světě – v podstatě celkem nezajímavá zrzka s hlavou neustále v oblacích, která kdysi věřila tomu, že může být jiná, neobyčejná. Na svět jsem přišla před osmnácti lety a od té doby tak nějak (někdy méně, někdy více úspěšně) proplouvám životem. Ráda filozofuji o životě, ovšem ne nad sklenkou vína, ale spíše nad hrnkem dobré kávy či čaje, pozoruji oblohu, čmuchám skořici a hraju si na rádoby spisovatelku. Sem tam přejíždím štětcem po papíře, ztrácím se v barvách a nechávám se unášet tóny elektrických kytar a bubnů. Ráda bych procestovala celý svět v dodávce, otevřela si kavárnu v domečku na stromě a naučila se finsky.</p>

8 thoughts on “JÍŠ MASO A MLÉČNÉ VÝROBKY? JSI IGNORANT, KTERÝ VEDE PLANETU DO ZÁHUBY

  1. Mluvíš mi naprosto z duše. Ve spoustě věcí s tebou souhlasím, narodila jsem se jako všežravec a nestydím se za to. Nehledě na fakt, že spousta lidí potraviny z rostlinné říše nemůže kvůli nemocem, alergiím a nejrůznějším zdravotním problémům. Maso si nedokážu odepřít úplně, ale třeba salámy jím minimálně, už mi to moc neříká. Jsem hodně zavislá na zelenině, ovoce jím méně. Prostě tak jak mi to chutná a co můžu jíst (viz ty problémy, nemůžu jíst vše). Nechápu, co by mělo být za problém s mléčnými výrobky? Jako když se ta kráva nebo koza musí podojit, tak se to mlíko prostě vyleje do kanálu nebo co? Vidím, že máš i hodně velký přehled a obdivuji to. Já se snažím omezovat plasty a třídit odpad co nejvíc to jde, každou blbost, i obal od jednoho bonbonu dám do plastů… Ale vím, že tím nic nespasím… Lidé si totiž neuvědomují, že jediným problémem této planety jsou lidi. Jsme’ přemnožení’ (pardon za ten výraz) a tohle jsou následky… Jenže to už nikdo vidět nechce.

    1. Přesně tak, je nás prostě moc a planeta pláče. Každý spotřebujeme denně tunu věcí na jedno použití, a pak se divíme… Myslím si, že hlavní problém s těmi mléčnými výrobky spočívá v tom, že ta zvířata sama o sobě produkují dost metanu, třeba právě ty krávy, které se musí podojit, toho vyprodukují opravdu hodně. Pokud má nějaký farmář na poli pár kravek je to úplně něco jiného než takové množírny. Jako lidi máme obří spotřebu a tak potřebujeme i obří množství zvířat, které by se přirozeně v přírodě nevyskytovalo. Moc lidí škodí, moc hospodářských zvířat škodí… bohužel je to tak.
      Jinak v omezování plastů ti moc fandím! 🙂

  2. Nejsem veganka ani vegetariánka, ale mám mezi nimi spoustu normálních přátel. Maso mi stačí párkrát do týdne. Ale na mléčných výrobcích ujíždím. Ale zajímám se o to, odkud maso i mléčné výrobky pochází. Víc nejsem schopná udělat. Kdybych se nějak víc omezila, tak nejsem šťastná…

    1. Chápu, že pro někoho to je náročné, s těmi mléčnými výrobky mám také problém – jogurty, tvarohy, sýry nebo taková zakysaná smetana… mňam! Ale každopádně je super, že se zajímáš alespoň o ten původ, to mnoho lidí nedělá.

  3. Nejím maso, mléčné výrobky ano, i když mnohem méně než dříve. Vajec jím hodně, ale hlídám si, aby nebyly z klecového chovu. Nejradši mám samozřejmě domácí.
    Dělám to především z etických důvodů, ekologický dopad si samozřejmě taky uvědomuju.
    Je to ale moje záležitost, nikomu to necpu, pokud na to samozřejmě nedojde řeč jako třeba teď. Ti, kteří prohlašují, že by bez masa nežili, mi ale drásají nervy. Vždyť je tolik skvělých bezmasých pokrmů! Není jediný důvod, proč by měl být vegetariánský oběd horší než řízek. Kdyby každý spotřebu masa omezil, bylo by to fajn. Když ale lidi vůbec nejsou otevření jiným receptům… O.o Jak kdyby vege oběd znamenal dát si holé brambory. 😀

    Plýtvání jídlem je samostatná kapitola. Osobně mám čisté svědomí. Občas mi uhnije nějaké to jabko, ale jinak potraviny vůbec nevyhazuju. Kupuju to, co vím, že sním. Do zásoby jenom trvanlivé potraviny. Rodiče jsou jiní, je mi smutno, kolik se toho v ledničce zkazí a kolik pečiva jim ztvrdne. 🙁 Nedávno se plýtvání jídlem řešilo na FB. Nějaká paní tam psala, že vyhazovat jídlo musí, jinak to nejde, protože potraviny jsou nekvalitní a nic nevydrží. Jako kdyby ji někdo přikazoval kupovat toho tolik!

    Vegany-pozéry to stejně brzo přejde. Aspoň v to doufám!

    Uch. Nějak jsem se rozepsala. A to jsem původně chtěla pracovat na zakázkách. Ach jo.

    1. Ano, je mnoho skvělých bezmasých pokrmů, to nelze než nesouhlasit 🙂 Já osobně bych bez mas žít dokázala, ale chybělo by mi to. To právě raději tu konzumaci omezím, než abych ho úplně z jídelníčku vyřadila.
      No, plýtvání jídlem je velký problém dnešní společnosti a bojím se, že se jen tak nevyřeší… Děkuji ti za tvé rozepsání a hodně štěstí se zakázkami! 🙂

  4. Skvělý článek, naprosto mi mluvíš z duše. Já taky nemusím jíst každý den maso, čas od času třeba ani dva týdny nic masitého nejím. Ale pak si prostě moc ráda dám nějaký steak, čínu s kuřecími nudličkami a tak. Maso mám ráda a nechtěla bych se ho vzdát, protože je to prostě skvělý zdroj bílkovin, který mě zasytí na několik hodin. Mám stejně tak ráda i zeleninu a rýži a brambory a tak, ale taky bych to nemohla jíst pořád. Mám ráda pestrost, barevnost. Veganské nebo vegetariánské jídlo mi přijde skvělé, ale pořád ho jíst – myslím, že by to bylo moc drahé, ve výsledku to vůbec nemusí být zdravější a navíc přesně to – o ekologické stránce bych pomlčela. Každý extrém je špatný. Mnohem lepší mi přijde, že jsem letos v létě ještě ani jednou nepoužila žádný jiný dopravní prostředek než kolo.

    Díky za článek a měj se krásně! 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top